Myndighetene har bestemt at pelsdyrnæringen i Norge skal nedlegges, men samtidig foregår det prosesser rundt om i Europa og verden som er i ferd med å gjøre pels til et bærekraftig alternativ. Pels er naturlig, organisk, og har lang holdbarhet, som gjør at det skiller seg vesentlig fra masseprodusert konfesjon basert på tekstiler og syntetiske materialer. Ved hjelp av sertifisering kan man også gjøre det mulig å trygge livskvaliteten til dyrene i pelsproduksjonen.
Sertifisering hos LVMH
Du har sikkert hørt om Elon Musk og om Amazon-eieren Jeff Bezos, to av verdens tre rikeste menn. Et navn som kanskje er litt mindre kjent er den tredje av dem, Bernard Arnault, som er Europas rikeste. Han er den største eieren i LVMH, som står for merkevarene Louis Vutton, Moet, og Hennessey. Dette er imidlertid bare noen få av luksusproduktene som hører inn under selskapets paraply, og LVMH er også en viktig aktør innen pels.
Nå har LVMH bestemt seg for kun å bruke 100% sertifiserte mink- og reveskinn i sine produkter. Dette for å trygge at produksjonen foregår på en så trygg og god måte, i tråd med etiske standarder, som mulig. I sentrum for sertifiseringen står dyrevelferd, og en vitenskapelig tilnærming til denne. Selskapet har derfor et eget program som heter Welfur. LVMH legger også vekt på at pels er et naturlig produkt, som gjør det ekstra bærekraftig. Pels er for eksempel nedbrytbart på en helt annen måte enn alt av klær som lages med mikroplast.
Dette kan kanskje få de mange som protesterer mot pels til å tenke litt annerledes. Som LVMH sier, så er dyrevelferd også bare en av mange faktorer som må tas i betraktning når man tenker bærekraft. Hvor naturlig er materialet man bruker, hvor mye ressurser og utslipp krever gjødsling, sprøyting og frakt av bomull, hvilken skade kan plast gjøre, og så videre. Det er ikke gitt at det er pels som er det verste materialet fra et miljøståsted.